Miktöl tisztítja meg a vizet a desztilláció?
|
Mikroorga- |
Mérgező ásványi anyagok |
Szerves |
Radioaktív |
Adalék-anyagok |
Ízek és szagok |
Gőzöléses desztillálás |
Igen |
Igen |
Igen |
Igen |
Igen |
Igen |
Biztonságos-e csapvizet inni?
A rendelkezésünkre álló csapvíz általában véve biztonságos, legalábbis abban az
értelemben, hogy nincs benne betegséget okozó baktérium. Ezzel szemben tartalmaz
bizonyos kémiai szennyeződéseket (azbeszt, réz, kadmium és ólom), és a
baktériumok ellen használt klór is károsan hat a szervezetre. Az ásványi
szennyeződéseket ki lehet szűrni belőle, de bizonyos méret alatt nem szűrhetjük
ki a baktériumokat és élősködőket. A szűrt vizet soha nem tekinthetjük
bakteorológiai szempontból biztonságosnak. Az is ismert tény, hogy a kútvíz
állati és emberi szennyanyagokat tartalmazhat, és ez bizony nemcsak vidéken
igaz, ahol a szennyvíztartály esetleg közel van a kerti kúthoz, hanem a
városokban lévő mély kutak esetében is.
Milyen egyéb
előnye van a desztillált víz fogyasztásának?
Desztillált vízzel mind a tea, mind a kávé készítéséhez minimum egyharmadával
kevesebb granulátum szükséges. A jégkockák kristálytiszták. A desztillált vízzel
hígított gyümölcsleveknek áthatóan tiszta ízük van. Emellett a vízigényes háztartási eszközök (pl. a hűtő
jégkocka-készítője, a párologtató, a vasaló, stb.) élettartama is hosszabb, ha
nincs vegyi vagy ásványi anyag a vízben. A növényeink szintén imádni fogják a
desztillált vizet!
Mi a helyzet az ásványi anyagokkal?
Ezeknek két fajtája létezik: szerves és szervetlen. A "szervetlen" elnevezés
azokra az ásványi anyagokra utal, amelyek nem növényi illetve állati eredetűek,
vagyis nem élők. Ide tartoznak a szén- és mészvegyületek, a kalcium, vas és
magnézium. Mivel ezek az alkotóelemek nem élők, a szervezetünk nem tudja
hasznosítani, a sejtjeink nem hajlandóak beépíteni azokat. Az ilyen ásványi
anyagok hulladékként halmozódnak fel a testünkben. A szerves ásványi anyagok
azonban élő táplálékul szolgálnak, akár a napi zöldség, gyümölcs, gabona, akár
hús vagy olajos magvak fogyasztásával jutnak a szervezetünkbe. A szerves ásványi
anyagokat könnyen beépítik a sejtjeink, és ezek elengedhetetlenek az egészségünk
megőrzéséhez. Ha a vízből próbáljuk biztosítani a mindennapi
nyomelem-bevitelünket, akkor sajnálatos hiányállapot lép fel. A vízben lévő
ásványi anyagok szervetlenek, ezért a testünk nem tudja hasznosítani azokat. A
szervezet az elfogyasztott ételekből folyamatosan beépíti a szükséges ásványi
anyagokat.
A desztillált víz valóban megfosztja testünket a létfontosságú ásványoktól?
Nem, ez fiziológiailag lehetetlen. Egyesek arra a meggyőződésre jutottak, hogy
mivel a desztillált víz rendkívül tiszta, ezért kilúgozza az ásványi anyagokat
és nyomelemeket a testünkből. A desztillált víz csak a vízvezetékekre van ilyen
hatással. Szervezetünkből csak a hulladékot távolítja el, miközben biztosítja az
emberi élet számára elengedhetetlen táplálékot: a kristálytiszta, egészséges
vizet. A sejtjeink a szerves ásványokat a test építésére és működtetésére
használják, a hasznosíthatatlan hulladékot viszont a desztillált víz kimossa
belőlünk. Kioldja az összes szervetlen ásványt és szennyeződést, amelyek
máskülönben visszamaradnának, és olyan létfontosságú szervekben halmozódnának
fel mint a máj és a vese, illetve a belekben és a zsírszövetekben rakódnának le.
Ha kétségeink vannak ezt a
kérdést illetöen, a vízfogyasztás mellett táplálkozzunk teljesértéküen, és
fogyasszunk fött ételeinkhez több sót. A táplálékból böven ellátjuk magunkat
minden anyaggal és a tiszta víz hatékonyabbá teszi az anyagcserét.
Általában honnan nyerjük az
ivóvizet?
Vidéken többnyire kutakból, ami nagyon veszélyes lehet, különösen ha ezek kisebb
telkeken helyezkednek el, ahol szinte lehetetlen megakadályozni, hogy az
emésztőgödör illetve tartály tartalma átszivárogjon a kútba. A nagyobb
városokban a víz mély kutakból vagy közeli folyókból, tavakból származik. Minden
egyes nappal egyre bizonytalanabb, hogy ezek a földalatti és felszíni vizek
biztonságosan fogyaszthatóak-e, mivel a népesség folyamatosan
Földünk egyre
nagyobb részét tölti be.
Miért a
desztillált víz fogyasztása a legbiztonságosabb?
A desztillálás minden más tisztítási eljárásnál hatékonyabban távolítja el a
vízből a baktériumokat, vegyi anyagokat, élősködőket és szervetlen ásványokat,
továbbá az esetlegesen előforduló mérgező szerves vegyületeket. A desztillált
vízzel végzett tesztek nulla százalékos előfordulást állapítottak meg az olyan
gyakori szennyeződések esetében, mint a kalcium, klór, nitrátok, ólom, arzén és
nátrium. A desztillált víz gyakorlatilag színtiszta H2O, és ennélfogva az összes
ivóvíz közül a legbiztonságosabb.
Milyen egyéb előnyei
vannak a desztillált víznek?
A tea és a kávé ízletesebb. A kávéhoz egyharmaddal kevesebb granulátum
szükséges. A jégkockák kristálytiszták, az étel könnyebben emészthető, és a
desztillált víz felgyorsítja a tápanyagok beáramlását a vérbe. Fel fogod
fedezni, hogy egy pohár hideg desztillált víz "tiszta" ízű. Minden tiszta
marad, mert semmi olyan nincs a vízben, ami megváltoztathatná az eredeti,
természetes ízeket. Az olyan háztartási eszközök, mint a kávéfőző, vasaló,
párologtató valamint a jég- és vízadagolós hűtőszekrény sokkal hosszabb életűek
lesznek, ha tisztított vizet használunk: mivel nincs benne szilárd anyag, ami
felhalmozódhatna, nem rakódik le vízkő.
Csak felforralom a vizet,
és már ihatom is?
A forralás kiváló módszer arra, hogy a vizet
megtisztítsuk bizonyos szennyeződésektől. Viszont míg a legtöbb
mikroorganizmust elpusztítja, a többi szennyeződéssel nem nagyon tud mit
kezdeni. Sőt, ami azt illeti, a többi szennyeződés még koncentráltabban
jelentkezik, mivel a víz egy része elpárolog, így ugyanannyi szennyeződés lesz
jelen kevesebb vízben. Ezért szükség esetén helyes felforralni a vizet, de nem a
legjobb ötlet a napi ivóvizünket forralva fogyasztani. Ha felforraljuk a vizet
és a gőzt nem hagyjuk elpárologni, hanem lecsapatva összegyűjtjük, akkor tiszta
desztillált vizet kapunk. Napi fogyasztásra sokkal alkalmasabb a gőzből nyert
desztillált víz, mint a forralt víz.
Mi a különbség a saját desztillálóval készített víz és a boltban kapható
palackozott víz között? (Minőség, íz, frissesség)
Az üzletekben általában háromféle palackozott víz kapható: ásványvíz (szénsavas
és szénsavmentes), normál csapvíz (általában szénsavas) és egyes helyeken szűrt,
illetve desztillált vizet is árulnak. Ezek közül csak a desztillált víznél
várható el, hogy pontosan olyan legyen, amilyennek hirdetik — vagyis tiszta.
Hatósági előírások szabályozzák, milyenek lehetnek a palackozott ivóvizek.
Egyrészt igaz, hogy sok palackozott víz minősége felülmúlja a követelményeket,
másrészt viszont ezek gyakorlatilag megegyeznek a csapvízre vonatkozó
elvárásokkal. Továbbá ne feledjük, hogy a víz "jó oldószer", vagyis képes más
anyagot feloldani. Ha a vizet rossz minőségű műanyag palackokban tárolják, a víz
kilúgozza és feloldja ezt a műanyagot, ami hatással lesz az ízére és a
minőségére is. Mivel a dátumot ritkán tüntetik fel, általában fogalmunk sincs,
mikor töltötték a vizet az palackba, és mennyi ideje áll ott a polcon. Minél
tovább tárolják, annál nagyobb az esély, hogy műanyag kerül a vízbe. Ha viszont
saját készülékkel desztilláljuk az ivóvizünket, a legjobb minőséget kapjuk, a
legjobb ízt, és tudjuk, hogy frissen készült!
A desztillált víz
kellemetlen vagy furcsa ízű?
Nem. Általában azok állítanak ilyesmit, akik szobahőmérsékletű desztillált vizet
kóstoltak, amely talán hónapokig állt a polcon egy műanyag kancsóban, vagy
esetleg nem volt tiszta az üveg, amelyből töltötték. A desztillált víz
tulajdonképpen ízetlen. Saját szánkból azonnal oldja az
ételmaradékokat, így lehet, hogy annak az ételnek az utóízét érezzük, melyet már
rég elfogyasztottunk. Beletelhet egy kis időbe, mire hozzászokunk, de ha egyszer megszoktuk a desztillált vizet, a klórozott csapvíztől
fogunk viszolyogni. A csapvízben adalékanyagok találhatók, és tulajdonképpen
azoknak az ízét érezzük. Mivel a desztillált vízzel nem kerülnek idegen anyagok
az ételünkbe, így érvényre jutnak az eredeti ízek és zamatok. A desztilláló
készülékekkel kényelmesen, elérhető áron, a saját otthonunkban állíthatunk elő
friss, tiszta, kiváló ízű ivóvizet. A legjobb ízt úgy érhetjük el, ha lehűtjük
és felrázzuk, hogy ismét megteljen oxigénnel. Vannak, akik néhány csepp
citromlét vagy szölölevet vagy pár kristály sót vagy
kevés mézet is tesznek hozzá. Ha
energetizálni akarjuk, tegyük tetszésünk szerint. A lényeg a kiindulópont, a
tiszta víz.
Mi az "energizált víz"?
Napjainkban reklámoznak néhány olyan "új" módszert, melyekről azt állítják, hogy
“energizálják” az ivóvizünket, és így még egészségesebb lesz a testünk, sőt az
elménk és a lelkünk is. Igaz, hogy bizonyos dolgok, például a sugarak és
gondolatok hatással vannak a vízre — de nemcsak a vízre, hanem mindenre és
mindenkire. A japán Dr. Masaru Emoto kísérletekkel kimutatta, hogy más-más
"információk" hatására a vízben eltérő kristályformák alakulnak ki. Ezzel
alátámasztotta a víz befolyásolhatóságának tényét, aminek köszönhetően a tudósok
és a közvélemény érdeklődése is megnőtt a téma iránt.
Ha valaki hisz az ilyesmiben, akkor sokkal jobb (és olcsóbb), ha a saját szellemi erejében hisz, és néhány percig megáldja a vizet, mielőtt meginná. Ezzel bizonyosan eléri, hogy a testében pontosan olyan energia képződik, ami a számára megfelelő és szükséges.
Egyesek azt állítják, hogy képesek "kitörölni" a mérgeket és toxikus összetevőket a vízből a "víz-energizáló"-ikkal. Én azonban még nem találkoztam olyan emberrel, aki életben maradt volna, miután olyan arzénos vizet ivott, amelyből a "méreg információját kitörölték".
Hogyan "energizálhatom" az ivóvizem?
Töltsünk meg egy pohár vizet, és alaposan rázzuk össze — így oxigénnel dúsítjuk.
Ha pohár helyett üvegbe tesszük (a kék vagy lila színű a legjobb), és kirakjuk a
napra, a nap átvilágítja és napsugarakkal (ultraibolya sugarakkal) tölti fel a
vizet, ami a víz szerkezetét egy magasabb szintű állapotra emeli.
Vegyünk néhány drágakövet, pl.
gyémántot, zafírt, rubint vagy kvarckristályt, és helyezzük a vízbe egy időre.
Fogjuk a vizet, és áldjuk meg a kezünkkel, miközben valami jóra vagy az
egészségre gondolunk. Mellesleg ezek az “energizáló” módszerek egyáltalán nem
újak, évtizedek óta gyakorolják különféle rendekben, templomokban, illetve
ezeket alkalmazzák a megvilágosodott emberek a világ minden táján.
”A tudatos odafigyelés arra,
amit teszünk, könnyebbé teszi az életünk."
A
desztillált víz kilúgozza az ásványi anyagokat a szervezetből?
Nem, éppen ellenkezőleg. Ha a szervetlen ásványokat (és egyéb szennyeződéseket,
pl. a klórt, a nehézfémeket, baktériumokat stb.) eltávolítjuk a csapvízből oly
módon, hogy tiszta desztillált vízzé alakítjuk, az eredmény az lesz, hogy a
szervezetünk könnyebben feldolgozza a tápanyagokat, köztük az ásványi
anyagokat is, és sejtjeink hatékonyabban megszabadulnak a salakanyagoktól.
De ne elégedjen meg azzal, hogy nekünk hisz — higgyen a szakértőknek…
"Testünk ásványi agyag szükségletét leginkább az ételek biztosítják, nem az
ivóvíz."
American Medical
Journal (Amerikai Orvosi Folyóirat)
"Az emberi szervezet
számára szükséges ásványi anyagokból elenyészően kevés mennyiséget tartalmaz a
víz az élelmiszerekhez képest… ha valakinek az étrendje változatos, még ha nem
is kiegyensúlyozott, akkor sem fog nyomelem-hiányban szenvedni."
Dr. Henry A. Schroeder,
Dartmouth Medical School (Dartmouth Orvosi Szakiskola)
"A béltraktusban lévő
mérgek okozta betegségekért szinte mindig a víz keménysége (az oldott ásványok
jelenléte) a felelős. Ezek (a szilárd ásványi részecskék) a bélfalakról bejutnak
a nyirokrendszerbe, ahonnan minden a vérbe kerül, és az ereken keresztül végül
eljut a szervezet minden részébe. Ez okozza az emberek betegségeinek nagy
részét."
Dr. Charles Mayo, a
világszerte ismert Mayo Klinika orvosa
"Az egyedüli ásványi
anyagok, melyeket a testünk hasznosítani tud: a szerves ásványi anyagok. Minden
más típusú ásványi anyag idegen elem a szervezet számára, amelytől meg kell
szabadulnia. A desztillált víz az egyetlen víz, amelynek a fogyasztása nem
károsítja a testszöveteket."
Dr. Allen E. Banik:
The Choice is Clear (A választás világos)
"A szervetlen ásványi
anyagok — továbbá a káros koleszterin és a só — leginkább az agy (75%-a víz)
vékony ütőereit és más véredényeit támadják. Az ütőerek rugalmatlanná válása, az
erek elmeszesedése attól a naptól kezdődik, amikor a csapvízből először kerülnek
szervetlen vegyi és ásványi anyagok a testünkbe."
Dr. Paul Bragg: The
Shocking Truth About Water (A megdöbbentő igazság a vízről)
"A víznek kilenc típusát különböztethetjük
meg. Ezek a kemény víz, nyers víz, forralt víz, lágy víz, esővíz, hólé, szűrt
víz, deionizált víz és desztillált víz. Ezek mind vízfajták, de ne feledjük:
ezek közül csak egy jó nekünk.
A desztillált víz a felszálló gőzből készül, miközben minden szennyeződés
visszamarad. A gőzt lecsapatják, így nyerik a tiszta vizet. Ez az egyedüli
tiszta víz — az egyedüli víz, amely minden szennyeződéstől mentes".
Dr. Allen E. Banik: The
Choice is Clear (A választás világos)
"Desztillálással a lehető
legtisztább vizet nyerhetjük. . . mindenképpen okosan döntsük el, hogy milyen
vizet iszunk. Csak egy helyes választás létezik — a TISZTA! És a tiszta azt
jelenti: desztillált."
Harvey & Marilyn Diamond:
Fit For Life II: Living Health (Fitten élni 2.: Élő egészség)
"Még a csapvíz is mindig
tartalmaz olyan mérgező anyagokat, mint a klór, kloramin, azbeszt, növényvédő
szerek, fluorid, réz, higany és ólom. Ezeknek az összetevőknek az eltávolítására
a legjobb módszer a desztillálás."
Dr. David Kennedy: How To
Save Your Teeth — Toxic-Free Preventitive Dentistry (Hogyan mentsük meg
fogainkat: Mérgező anyagoktól mentes megelőző fogászat)
"Az otthoni desztilláló
készülék a legalkalmasabb eszköz a desztillált víz készítésére. Ez az egyetlen
megbízható otthoni módszer a fluorid kiszűrésére a vízből."
Dr. John Yiamoyuiannis:
Fluoride — The Aging Factor (Fluorid: Az öregítő tényező)
"Hadd
jelentsem ki ismét nyomatékosan, hogy véleményem szerint az ízületi gyulladás
illetve a köszvény okozója a kemény víz, amely mindenféle szervetlen ásványi
anyagot tartalmaz, valamint a kiegyensúlyozatlan étkezés, melyek következtében
savas kristályok rakódnak le a mozgatható ízületekben, továbbá a testmozgás
hiánya."
Paul C. Bragg,
természetgyógyász
"Az
egyetlen fogyasztásra alkalmasnak tűnő víz a desztillált víz, amely mindenféle
ásványi anyagtól és vegyszertől mentes. A desztillált vizet úgy tisztítják, hogy
forrásponton párologtatják, miközben a szennyeződések visszamaradnak, majd a
tiszta párát lecsapatják. A folyamat eredménye a létező legtisztább víz. A
desztillálás az egyetlen igazán hatékony módszer a víz tisztítására."
Peter A. Lodewick: Egy
diabetikus orvos a cukorbetegségről
Dr. O.Z.A. Hanish volt az első ember a múlt században, aki a szélesebb nyilvánosság előtt is javasolta a desztillált víz fogyasztását, meghirdetve az ún. "desztillált víz kúrát".
Muehling EC, "Pure Water Now: Its Time For Action," 2nd Ed., Pure Water Inc., Lincoln, Neb., 1994:1-42.
Dennison C, "Why I Drink Distilled Water", Reprint Form 6300, Pure Water Inc., Lincoln, Neb.,1993.
Tone J, "Your Drinking Water-How Good Is It?", National Testing Laboratories Inc., Cleveland, Ohio,1994:21.
Banik AE, "The Choice Is Clear," ACRES USA, Metaire, Louisiana, 1989:37.
Balch JF, Balch PA, PRESCRIPTION FOR NUTRITIONAL HEALING, Avery Publishing Co., Garden City, NY, 1990:17.
Colgan M, OPTIMUM SPORTS NUTRITION, Advanced Research Press, New York, NY, 1993:23-24.
http://www.desztillaltviz.hu - E-Mail:
info@desztillaltviz.hu
© Mazdaznan Munkaközösség
2120 - Dunakeszi, Kisfaludy u. 38.,
Tel: 06-70-206-9193